Planete retrograde

Atunci când planetele par a se deplasa înapoi pentru o perioadă de timp, se spune că sunt retrograde. Această mișcare în sens invers este doar aparentă, un fenomen de iluzie optică, creat din cauza mișcării Pământului cu viteză diferită de cea a celorlalte planete. Este la fel ca atunci când un tren cu viteză mai mare depășește un tren cu viteză mai mică, iar acesta din urmă pare să meargă înapoi, deși continuă să înainteze. Mișcarea retrogradă este în mod direct legată de Pământ, este un punct de vedere geocentric, dacă am privi de pe Soare, nu am mai avea aceste schimbări de direcție a planetelor.

O mișcare retrogradă nu va apărea niciodată în traiectoria Soarelui (punctul central, de referință pentru sistem) sau a Lunii (al cărei punct de referință este Pământul), însă celelalte 8 planete vor avea perioade mai scurte sau mai lungi de retrogradare, pe parcursul unui an. De fapt, orice planetă „exterioară” (adică de la Marte până la Pluton) care se va găsi într-o casă opusă celei în care se află Soarele va avea, pentru o perioadă de timp, o mişcare aparent retrogradă, pe care toate efemeridele o indică prin litera R. În schimb, pentru planetele „interioare”, Mercur şi Venus, fenomenul retrogradării survine atunci când se află în apropiere sau în conjuncţie cu Soarele. Diferenţa de retrogradare dintre planetele exterioare şi cele interioare este dată pentru primele de faptul că Terra se poziţionează între Soare şi orbitele lor, iar cele interioare se poziţionează între Terra şi Soare.

În astrologie, planetele retrograde sunt asociate cu lecții karmice și cu dificultăți pe care trebuie să le surmontăm pentru a putea crește spiritual. Ele atrag atenția asupra unor datorii din alte vieți rămase neachitate, asupra unor lecții care n-au fost asimilate, persoana mulțumindu-se să rămână pe o treaptă inferioară de evoluție. Acum, aceste lecții vor fi reluate pentru a permite nativului să treacă mai departe și să progreseze. Aducând amintiri, persoane ori situații din vieți anterioare și re-înviind experiențe ori probleme care au rămas neterminate ori ne-soluționate, planetele retrograde au puterea de a sparge bariera timpului și de a uni trecutul cu prezentul într-un continuum.

Atunci când o planetă este retrogradă pe cerul natal, energiile sale sunt canalizate mai mult spre interiorul ființei și mai puțin către exterior, persoana resimțind un disconfort și o sciziune între diferitele stări pe care nu le poate concilia. Forța și energia unei planete retrograde nu se armonizează cu întregul și nu pot fi controlate, la nivel psihic, la fel de ușor ca atunci când mersul ar fi direct. Prin urmare, se produc tot felul de blocaje, dezechilibre, dificultăți de comunicare și relaționare, instabilitate afectivă, excese, revoltă, obsesii etc. Dacă planeta se află în relații armonioase cu celelalte planete din harta natală, atunci lecția karmică va fi asimilată mai ușor, însă dacă aspectele planetei sunt stresante, dificultățile întâmpinate până la lichidarea karmei, vor fi mai mari și mai dureroase.

Retrogradarea unei planete nu este numai o experiență negativă. În aspecte armonice, acest fenomen permite persoanei o introspecție mai ușoară, inspirația și capacitatea de a-și folosi în sens creator cunoașterea și experiența dobândite în alte vieți. Acest ansamblu de talente şi de calităţi dezvoltate în vieţile precedente se manifestă în cea actuală ca o zestre „astro-genetică” ce facilitează dezvoltarea unei spiritualităţi considerabile sau a unei profunzimi psihice inerente naturii planetei. Este motivul pentru care multe genii sau lideri au planete retrograde în harta natală.

Pentru a afla dacă la momentul nașterii tale se aflau planete în mișcare retrogradă, accesează harta natală și fii atent(ă) unde apare desenat Rx (simbolul pentru mișcarea retrogradă) în dreptul poziției în zodii a planetelor.

Chiron retrograd

Mişcarea excentrică a lui Chiron dă perioade de retrogradare diferite în funcţie de semnul în care se află. Vor fi perioade majore atunci când se află în Vărsător şi Peşti şi minore în semnele opuse acestora.

În linii mari, persoana care are Chiron retrograd în tema astrală are tendinţa de a nu culege imediat roadele şi oportunităţile pe care i le oferă viaţa. Parcă ar fi împiedicată a folosi condiţiile favorabile pentru realizarea proiectului de viaţă. Are o fire introspectivă şi iubeşte să mediteze sau să studieze singur ori în grupuri restrânse de persoane, însă întâmpină dificultăţi în a comunica ceea ce elaborează. În anumite cazuri, are un potenţial creativ imens, are idei geniale, de multe ori adevărate „experienţe de vârf”. Dar, în momentul în care trebuie să se confrunte cu ceilalţi, are dificultăţi în a-şi face auzită vocea.

Dintr-un punct de vedere karmic, Chiron retrograd permite, dacă este stimulat de un tranzit al lui Saturn sau Uranus, clarificarea propriei karme, favorizând apariţia amintirilor din alte existenţe sau a unor elemente care pot aduce soluţia sau pur şi simplu înţelegerea problematicii moştenite din mai multe existenţe.

Poziţia retrogradă a lui Chiron favorizează dezvoltarea unei anume sensibilităţi care permite persoanei care are elemente puternice de apă în tema natală să se pună în contact cu Cronica Akasha. Cronica Akasha este acea mare bibliotecă cosmică în care sunt înmagazinate, fără limite temporale, toate evenimentele relative la trecut, prezent şi viitor.

O altă moştenire dată de acest astru în poziţie retrogradă este relativă la învăţăminte şi cunoştinţe, chiar iniţiatice, care în existenţele anterioare nu au fost aprofundate şi nici duse la capăt. În această viaţă, nativul are obligaţia să aprofundeze aceste cunoştinţe şi uneori se poate întâmpla să se apropie de ele după încercări dure sau în momente cu adevărat delicate din punct de vedere psihologic. Cu eforturi constante şi niciodată finalizate pentru un interes meschin, poate atinge un echilibru interior deosebit şi seninătatea existenţială.

Atunci când Chiron reia mişcarea directă în cursul vieţii nativului, probabil că datorită cunoştinţelor pe care le-a acumulat, nativul va deveni un expert capabil să ilumineze, la rândul său, gândurile altora.

Pluto retrograd

Persoana cu Pluto retrograd în tema astrală are aproape întotdeauna o karmă legată de folosirea negativă a puterii şi sexualităţii. Probabil că în existenţele trecute, a dominat pe ceilalţi folosind puterea de seducţie, fără să iubească niciodată sau să încerce vreun sentiment tandru pentru cineva care îi stătea alături. E ca şi cum ar fi încercat întotdeauna să obţină un maxim avantaj din orice relaţie, fără a se preocupa niciodată de ceea ce simte celălalt.

Astăzi, probabil că trăieşte cu teama de a nu fi manipulat, sedus, iar acest lucru îl face nesigur şi neîncrezător în relaţiile interpersonale. Parcă i-ar fi teamă că alţii ar abuza de sensibilitatea sa, de sentimentele sale şi atunci le îngheaţă sau pune până la dezvelirea lor atât de multe obstacole, că îl descurajează şi pe cel mai brav erou. Reversul medaliei în ceea ce priveşte poziţia retrogradă a lui Pluto este acela de recuperare la nivel karmic a celor mai multe erori, dezvoltând o spiritualitate profundă.

Pluto retrograd indică, de cele mai multe ori, bulversări, schimbări radicale, crize și transformări profunde, toate acestea având rol purificator și de ridicare a ființei pe noi trepte de evoluție. Nativul cu Pluto retrograd va fi constrâns de evenimente să se transforme: moartea reală sau simbolică, pierderea lucrurilor si oamenilor de care este atașat îl va împinge către renaștere spirituală. Existența sa va fi întotdeauna un șir de morți și reînvieri simbolice. Persoana va traversa perioade dureroase, de „vid” sentimental, material sau profesional, însă puterea sa de regenerare este extraordinară, beneficiind de resurse excepționale pentru a-și depăși karma.

Neptun retrograd

Nativul cu Neptun retrograd în tema natală posedă capacități psihice deosebite, este foarte intuitiv, simte lucruri pe care ceilalţi le percep după mai mult timp şi, fireşte, această calitate îl izolează, pentru că este un neînţeles şi un inadaptat. Poate aceasta este lecţia karmică datorată faptului că într-o existenţă trecută s-a folosit în mod negativ de zestrea sa intelectuală, creând false iluzii şi aşteptări zadarnice celor care intrau în sfera lui de acţiune.

Mai mult, se poate să fi avut un comportament lipsit de etică, ridiculizând sau tratând cu aroganţă pe cei care aveau preocupări metafizice, ori s-a ocupat chiar el de aceste lucruri, dar exclusiv în scopuri practice, mai degrabă economic decât spiritual.

Donald H. Yott scrie referitor la acest aspect: „Neptun retrograd ar putea implica folosirea negativă a facultăţilor de medium sau a practicat pur şi simplu activităţi care implicau magia neagră”. De aceea, în această viaţă nativul poate să dezvolte o serie de fobii sau angoase legate de teama de a nu cădea pradă farmecelor sau ritualurilor magice, pentru că mentalul său mai este conectat, la nivel de memorie karmică, de acest mod de direcţionare magică a gândului. Acest lucru devine şi mai evident în relaţiile afective care sunt gestionate în mod confuz; de fapt, atunci când apar momente de criză, el tinde să le atribuie unor cauze externe, precum interpunerea unei terţe persoane sau acţiunea cuiva care îi vrea răul. De cele mai multe ori, refuză să-și asume propria responsabilitate și preferă atitudinea de victimă, mai ales că, în general, simte de la prima întâlnire, cu cel de-al şaselea simţ pe care îl posedă, în ce direcţie se va îndrepta relaţia sa.

Neptun retrograd simbolizează, de asemenea, reamintirea lumilor minunate pe care nativul, ca entitate spirituală, le-a traversat înainte de a se reîncarna. Această nostalgie, aceste vise, sunt atât de pregnante la unii nativi încât aceștia, refuzând realitatea cotidiană, care li se pare dură, tind să evadeze și se pot refugia în consumul de substanțe toxice (alcool, droguri), în excese sexuale sau în evaziuni mistice.

În aspecte armonice, Neptun retrograd aduce puterea de a ierta și detașarea de lucrurile acestei lumi. Ori, această detașare are un efect eliberator din punct de vedere karmic: ființa se debarasează de falsele valori adesea moștenite din viețile anterioare. Mulți oameni geniali sau mistici au Neptun retrograd în harta natală.

O serie de astrologi apreciază că Neptun retrograd indică cel puțin o viață anterioară trăită în Atlantida (continentul fabulos din apele oceanului Atlantic, care s-a scufundat definitiv cu aproximativ 10 000 de ani înainte de Christos). O serie de filosofi sau clarvăzători precum Platon, Rudolf Steiner sau Edgar Cayce au tratat în mod serios acest subiect. Cayce, spre exemplu, considera că un grup numeros (de suflete), care a trăit cândva în Atlantida, s-a reîncarnat mai ales in 1911. În miturile grecilor antici, Atlantida era domeniul zeului Poseidon, care a fost primul său rege (același zeu era numit Neptun in mitologia romană).

Uranus retrograd

Nativul marcat de Uranus retrograd posedă o personalitate unică, care dorește să depășească tot ce este comun, banal sau convențional. El este speriat de orice posibilitate de a fi limitat, constrâns sau sufocat. Sistematic revoltat împotriva oricărei forme de autoritate sau de ierarhie, suportă cu greu o poziție subalternă. Originalitatea, pornirile sale rebele și dinamismul acestei persoane nu admit nici o constrângere exterioară. Karma sa este de a trăi ca o reîncarnare vie a libertății, ca un reproș la adresa ființelor gregare, conformiste, docile.

Uranus retrograd face din nativ un idealist rupt de realitate, pe care de cele mai multe ori o combate sau, pur și simplu, o ignoră într-o manieră demnă de un Don Quijote.

Aceeaşi situaţie are loc şi la nivel afectiv, pentru că el trăieşte relaţiile într-un mod nepractic, bazându-se pe scheme nonconformiste, care îl pun pe partenerul său într-o continuă stare de agitaţie sau confuzie. Probabil că într-o existenţă trecută nu s-a bucurat de libertatea de a-şi putea alege tovarăşul de viaţă, ci i-a fost impusă o căsătorie, pe care a trăit-o ca pe o totală alienare a capacităţii sale de a iubi sau a entuziasmului pentru viaţă.

Trădarea de sine a fost trăită în mod distructiv, iar astăzi, în faţa alegerii între o viaţă liberă şi creativă şi un alt legământ, poate fi indecis din pricina modalităţii oportuniste care este doar o cale de scăpare şi nicidecum o trăsătură de caracter. Această confuzie dezorientează relaţia cu ceilalţi şi de multe ori el poate exprima anumite dorinţe, dar în realitate caută contrariul.

Fiind o planetă cu o energie foarte instabilă, poziția sa retrogradă expune la diverse pericole legate de electricitate, transporturi (în special cu trenul sau cu avionul), explozii, jafuri, revolte populare.

Saturn retrograd

Saturn, planeta maturității, indică, atunci când este retrograd, un sector în care nativul nu a evoluat, blocându-se într-un șablon negativ de gândire și acțiune. În prezent, ființa în cauză va trebui să înfrunte același gen de probleme, în același domeniu de viață.

Saturn retrograd indică o karmă pe care nativul n-a avut curajul s-o lichideze de-a lungul mai multor vieți, pierzând timp prețios. Retrogradarea arată că aceeași lecție i-a mai fost propusă nativului cândva. Acum, i se oferă o nouă șansă. Avem de-a face cu un suflet bătrân, care a acumulat o mare înțelepciune de-a lungul vieților precedente, iar acum, evoluția lui se face într-o manieră serioasă, austeră, suportând multe limitări sau renunțări.

Saturn este planeta încercărilor, iar poziţia sa retrogradă este favorabilă dezvoltării psihologice şi spirituale, chiar dacă nu oferă un drum lesne de străbătut. De fapt, oferă o capacitate rară de a suporta încercările din care nativul iese mereu mai puternic și mai bogat spiritual. Acest lucru, însă, nu înseamnă că viaţa sa va fi uşoară, ci dimpotrivă, toate reuşitele sale necesită un preţ mare de plătit, iar viaţa afectivă va avea o serie de încercări şi de suferinţe cu scopul de a atinge un adevărat echilibru.

Probabil că realizarea de sine vine la o vârstă înaintată, atunci când va fi câştigat o siguranţă de sine profundă şi o anumită detașare emoţională. Se poate întâmpla să aleagă chiar o viaţă solitară, lipsită de relaţii, după ce a trăit unele decepții, dar acest lucru nu înseamnă renunţare, ci mai degrabă de victorie, o modalitate diferită de a iubi şi de a se lăsa iubit, mergând pe ideea proverbului „singurătatea este un lux atunci când este propria noastră alegere”.

Persoana care are Saturn retrograd în tema natală are un simţ deosebit al datoriei, de multe ori excesiv de pronunţat, şi nu lasă nimic nerezolvat. În această viaţă, vrea să îşi regleze toate conturile cu trecutul şi, până nu va fi sigur că a făcut acest lucru, cu greu va lăsa acest proiect, chiar dacă este dur şi extenuant.

Este posibil ca în această viaţă să întâlnească un partener dintr-o viaţă trecută cu care nu a putut consuma senin relaţia sau care a fost cauza directă a problemelor sale. În viaţa actuală, va prelua probabil şi datoriile acestuia şi va încerca să plătească datoria karmică dobândită în existenţele precedente.

De fapt, persoana va încerca mereu să îşi calculeze datoriile karmice şi să nu lase nimic pe urmă-i sau va lăsa minimul posibil neterminat, pentru că urăşte să trăiască cu povara faptului că are ceva de plătit. Totul sau aproape totul trebuie analizat şi, dacă este posibil, rezolvat. Nimic nu îi va veni de la sine, dar orice va realiza va avea aroma eternităţii.

Jupiter retrograd

Planeta expansiunii în mișcare retrogradă indică o manifestare extremistă a energiei jupiteriene sub forma exceselor, risipei, lăcomiei sau dimpotrivă, prin limitări, frustrări, nedreptăți și samavolnicii. În cazul ambelor variante, nativul nu a asimilat lecțiile karmice necesare evoluției sale și trebuie să reia acum eforturile din punctul în care el a refuzat să mai evolueze, în alte vieți.

Sub influența lui Jupiter retrograd, optimismul poate lua forme exacerbate, transformându-se în neglijență, nepăsare și porniri aventuroase. Nativul manifestă tendința de a încălca legile sau principiile religioase și de a-i trata pe ceilalți cu vanitate și dispreț. Își risipește energia fără rost, nereușind s-o direcționeze spre țeluri constructive. Promite mai mult decât poate realiza, idealurile sale fiind foarte diferite de posibilităţile reale. Se hazardează, de multe ori, în proiecte vaste pe care nu reușește să le ducă la bun sfârșit.

În alte cazuri, această poziţie retrogradă a lui Jupiter împinge la o corectitudine morală excesivă, persoana având atitudinea unui judecător foarte critic, vânând și sancționând drastic greșelile celorlalți. La fel de bine însă, ar putea întâmpina diverse situații în care să fie judecată și sancționată pe nedrept. Neîncrederea, îndoielile că ar merita mai mult, pierderea și risipirea șanselor par să însoțească persoana de-a lungul vieții. Trebuie să-și controleze idealismul și naivitatea.

Despre mișcarea retrogradă a acestei planete, Martin Schulman scrie că: „la un anumit nivel, există o mare cantitate de experienţe de tip deja-vu relative la Jupiter retrograd. Momente şi locuri din trecut se amestecă într-un prezent continuu, astfel încât individul are tendinţa de a generaliza orice loc şi moment raportându-le la fenomene deja trăite”.

Poziţia lui Jupiter retrograd poate indica şi faptul că într-o viață anterioară, nativul nu a avut parte de o siguranţă la nivel familial, iar aceasta este căutată şi construită cu atenţie în actuala viaţă în care se leagă relaţii bazate pe interes şi pe proiecte de viaţă, şi nu pe dragoste sau pasiune.

În aspecte armonice, Jupiter retrograd ajută la dezvoltarea unor idealuri spirituale înalte, dând înclinații spre filozofie, religie, studii și cercetare. Nativul poate atinge o mare înțelepciune sau chiar daruri profetice.

Marte retrograd

Marte retrograd indică dezechilibre în utilizarea energiei proprii, nativul întâmpinând probleme în a-și adapta reacțiile la diferite situații sau conjuncturi. Uneori, manifestă prea multă energie și într-un mod impulsiv sau brutal pentru că se simte amenințat si atacat. Alteori, se simte lipsit de energie și de inițiativă sau se lasă distras în mai multe direcții, nereușind să-și concentreze forțele pentru a-și atinge obiectivul propus. Este ofensiv și defensiv în același timp, plin de tensiuni și frământări interioare, acționând, de multe ori, într-un mod contrariant. Dezvoltă, în acest fel, o natură conflictuală, nereușind să-și sincronizeze eforturile cu ale celorlalți, mergând împotriva curentului, acționând pe cont propriu și în dezacord cu voința generală. Prin această atitudine, își atrage adesea reproșuri, riscând să fie izolat și văzut ca „oaia neagră” a grupului. Trebuie să învețe să-și folosească în mod constructiv resursele energetice și să nu se lase dominat de încăpățânare, de egoism, agitație și nerăbdare.

Marte retrograd, prin natura sa incandescentă și belicoasă, prezintă anumite pericole pentru persoanele care se nasc cu acest marcaj: violențe, atacuri, lovituri, conflicte, accidente (incendii, explozii, arsuri etc.), intervenții chirurgicale de urgență, perturbări ale sexualității.

În viața unei femei, Marte retrograd diminuează caracteristicile feminine și îngreunează relațiile cu bărbații. O astfel de persoană tinde să intre în competiție cu reprezentanții sexului opus și să lupte împotriva lor pentru a le demonstra superioritatea. Foarte puține femei având Marte retrograd în harta natală au sentimente de iubire reală pentru bărbați. Din această cauză, apar dificultăți în a-și găsi un partener stabil și în a întreține o viață de cuplu normală. Nu lipsesc nici problemele din sfera sexualității: frigiditate, abstinență, o viață sexuală dezechilibrată etc.

Venus retrograd

Venus retrograd indică o karmă sentimental-erotică. Nativul poartă amintiri ale unor relații dureroase din trecut și o mare neînțelegere cu privire la natura iubirii. Îi este teamă că va fi rănit încă o dată și va avea tendința de a reacționa în prezent într-o manieră contradictorie, blocându-și astfel drumul spre fericire. Apare un dezacord între dorințele amoroase și modul concret de a trăi iubirea, iar comportamentul nepotrivit atrage, de cele mai multe ori, suferință, perioade de singurătate, teama sau refuzul de a iubi, nesiguranță și sentimentul că nu merită să fie iubit.

Practic, se poate vorbi de un auto-sabotaj în relațiile de dragoste. Persoana trăiește într-un soi de închisoare afectivă, are dificultăți în a începe o relație cu sexul opus, nu știe să-și exprime sentimentele sau să accepte iubirea care i se oferă, privându-se de șansa de a avea o relație împlinită. Deseori, exagerează imperfecțiunile persoanei iubite sau o suspectează că urmărește interese josnice. Nu are încredere în celălalt, îi pune la îndoială sentimentele, lăsându-se dominată de gelozie nefondată și de posesivitate. Dacă nu-și depășește aceste probleme, riscă multe experiențe nefericite sau perioade lungi de singurătate. Târziu, de regulă, la o vârstă înaintată, după ce va fi învățat să-și schimbe optica asupra dragostei, dăruindu-și total sentimentele, fără să pună nici un fel de condiții, va putea reuşi să stabilească o relaţie afectivă profundă şi împlinită.

În diagrama unui bărbat, Venus retrograd poate fi indiciul unor tendințe spre homosexualitate, acceptate și manifestate deschis sau ascunse și refulate sub forma unui comportament nevrotic, nativul căutând compania bărbaților și evitând persoanele de sex opus.

Venus este și planeta frumuseții, iar influența retrogradării sale face ca persoana să fie nemulțumită de felul în care arată, să se considere plină de defecte fizice și lipsită de atractivitate. Imaginea de sine negativă poate fi însoțită de o serie de tulburări de genul anorexiei, bulimiei sau obezității (atunci când apare fenomenul de supra-compensare).

Mercur retrograd

Arată o karmă relațională, nativul având de rezolvat probleme legate de comunicarea cu ceilalți. Va relua și în această viață legături cu o serie de rude sau amici din vieți anterioare față de care are de plătit anumite datorii.

În aspecte pozitive, Mercur retrograd favorizează inspirația, creativitatea (emisfera dreaptă este mai dezvoltată în cazul acestor persoane), talentul pentru muzică sau pictură, interesul pentru istorie sau pentru literatura veche. Este bine ca nativul să-și valorifice exprimarea verbală, abilitățile pentru scris și să-și folosească în mod constructiv forța sugestiei pe care o transmite prin cuvintele adresate celorlalți. O astfel de persoană poate avea randament maxim în cercetare și în lucrul cu detaliile.

În aspecte tensionate, Mercur retrograd generează blocaje la nivelul comunicării, lentoare în procesul de învățare sau de înțelegere, dificultăți de exprimare și de ordonare a ideilor, instabilitate nervoasă, agitație, probleme de coordonare motrică, accidente, angoase, conflicte în relațiile cu persoanele apropiate. Nativul se adaptează mai greu circumstanțelor vieții sau o face încălcând regulile general acceptate, apelând la minciună, disimulare, ipocrizie, hoție etc.

De multe ori, persoanele cu Mercur retrograd sunt ezitante, timide, le este teamă să vorbească în public ori sunt înțelese greșit, exprimându-se mai bine în scris decât prin discurs oral. Există o predispoziție spre epuizare mentală, în cazul acestor persoane, din cauza gândurilor și a dialogurilor interne care se repetă iar și iar.